Οι εκκλησίες είναι οι ενδιάμεσοι σταθμοί.
Εκεί δεχόμαστε πληροφορίες από την κυβέρνηση μας
(το Χριστό):
κωδικούς (Καινή Διαθήκη),
ενισχύσεις (Θ. Ευχαριστία)
και στήριξη από την κοινότητα.
Κατέχουμε πολλές τεχνικές
για να κάνουμε τρομοκρατικές επιθέσεις
ενάντια στον άρχοντα του αιώνα τούτου
π. Δανιήλ Συσόεφ
Στις 19 Νοεμβρίου 2009 δολοφονήθηκε μέσα στην Εκκλησία ο ιεραπόστολος π. Δανιήλ Συσόεφ σε ηλικία 34 ετών. Τον πυροβόλησαν εξ επαφής στο κεφάλι και στο στήθος.
Μετά από χρόνια, η ιστορία του ίσως μοιάζει με παραμύθι. Ένα παλικάρι γεμάτο αγάπη, που δε φοβόταν να μιλάει στους άλλους για το Χριστό, αν και είχε δεχτεί πολλές απειλές και η δολοφονία του ήταν αναμενόμενη. Όμως προχωρούσε μπροστά, μεταδίδοντας σε Ρώσους νεοπαγανιστές, μουσουλμάνους, εθνικιστές, προτεστάντες και άλλες ομάδες την αλήθεια της Ορθοδοξίας, αφού πίστευε πως «αν δεν κηρύξουμε σ’ αυτούς το λόγο της σωτηρίας, θα είμαστε άσπλαχνοι».
Ο π. Δανιήλ συνομιλεί με μουσουλμάνους |
Είχε δεχθεί πολλές απειλές και η δολοφονία του ήταν αναμενόμενη. Η τελευταία μέρα της επίγειας ζωής του ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία. Την ίδια μέρα βάπτισε ένα παιδί και έφερε στην αγκαλιά της εκκλησίας έναν νέο τον οποίο γλύτωσε από τον αποκρυφισμό. Λίγες ώρες πιο αργά άρχισε – ως συνήθως – τις ομιλίες του με βάση την Αγ. Γραφή και έμεινε έως αργά στον ναό συζητώντας με τους ενορίτες διάφορα προβλήματα. Όταν πια έμεινε μόνος, πήγε στο Άγιο Βήμα να προσευχηθεί. Εκείνη τη στιγμή μπήκε στο ναό ο δολοφόνος ο οποίος άρχισε να πυροβολεί και να φωνάζει: “Πού είναι ο Sisoev;”. Ο π. Δανιήλ βγήκε από το Άγιο Βήμα με θάρρος και κατευθύνθηκε προς το δολοφόνο λαμβάνοντας έτσι μαρτυρικό θάνατο.
Ο επιστήθιος σταυρός του π. Δανιήλ βαμμένος με το αίμα του |
Μιλά η πρεσβυτέρα του Ιουλία Μιχαΐλοβνα Μπρίκινα, μητέρα τριών κοριτσιών (το ένα ήταν μόλις 8 ετών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του):
"Ο π. Δανιήλ είχε προβλέψει ήδη το θάνατό του αρκετά χρόνια προτού συμβεί. Ανέβηκε στο Γολγοθά του στην ίδια εκκλησία που είχε χτίσει, στην εκκλησία στην οποία αφιέρωσε όλο το χρόνο και τη δύναμή του. Τον σκότωσαν, όπως τον προφήτη του παλιού καιρού, μεταξύ του ναού και του ιερού, και βρέθηκε πράγματι αντάξιος της κλήσης ενός μάρτυρα.
"Πολύ συχνά μου έλεγε ότι φοβόταν ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, χρόνος για να γίνουν όλα. Βιαζόταν. Μερικές φορές, και ανθρώπινα, υπερέβαλλε, έσφαλλε, σκόνταφτε και έκανε λάθη, αλλά δεν έκανε κανένα λάθος για το κύριο ζήτημα, ότι η ζωή του ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε ΑΥΤΟΝ [στο Χριστό].
"Πολλές φορές είχε πει ότι θα τον σκότωναν. Εγώ τον ρωτούσα ποιος θα φρόντιζε εμένα και τα τρία παιδιά μας, κι αυτός μου απαντούσε ότι μας άφηνε σε ασφαλή χέρια. Θα σας αφήσω την Παναγία. Αυτή θα σας φροντίσει".
Στη Ρωσία τον τιμούν και τον αναγνωρίζουν σαν άγιο και είναι βέβαιοι ότι επίκειται η αγιοκατάταξή του. Ήδη κυκλοφορούν και στην ελληνικοί γλώσσα τρία απολυτίκια, ένα μεγαλυνάριο και ένα ποίημα Χαιρετισμών γι’ αυτόν.
Το μεγαλυνάριο και το ένα απολυτίκιο τα έγραψε ένας πρώην τραγουδιστής και στιχουργός ροκ συγκροτήματος, ο οποίος έχει γράψει αρκετά τροπάρια για παλαιούς και σύγχρονους ορθοδόξους
αγίους όπως άγιο Ιωάννη Μαξίβοβιτς, αγία Μαρία Σκομπτσόβα κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου