Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

"Τούρκους δεν επροσκύνησαν, Τούρκοι μην τα πατήσουν"


"Τούρκους δεν επροσκύνησαν, Τούρκοι μην τα πατήσουν" (της Πάργας, ιστορικό δημοτικό τραγούδι για την εκκένωση της Πάργας από τους κατοίκους της και τους Σουλιώτες όταν οι Άγγλοι την παραχώρησαν στους Τούρκους το 1819). 
 
Αυτός ο στίχος μου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπω τους Αρμένιους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από τις περιοχές που παραχωρήθηκαν στους Αζέρους μετά την συνθηκολόγηση της κυβέρνησης της Αρμενίας.

«Είναι η τελευταία ημέρα, αύριο οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί», δήλωσε στρατιώτης στο χωριό Τσαρακτάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού.

Μόνο σε αυτό το χωριό, που σηματοδοτεί το όριο με την γειτονική περιοχή του Μαρτακέρτ που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, τουλάχιστον 6 κατοικίες καίγονταν σήμερα το πρωί. Οι φλόγες έβγαιναν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.

«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.


Αύριο, οι Τούρκοι διοργανώνουν φιέστα με την παρουσία του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο εν όψει της "αξιοποίησης" της παράλιας ζώνης του στολιδιού της Μεσογείου.
 
Οι νεοθωμανικές επιδιώξεις του νέου σουλτάνου, συστηματικά σχεδιασμένες, υλοποιούνται βήμα βήμα. Κι εμείς παραζαλισμένοι από την πανδημία και, όπως συνήθως κοιτάμε μόνο αυτά που έχουμε μπροστά μας, σαν τους Θηβαίους στον Οιδίποδα Τύραννο, που η Σφίγγα δεν τους άφηνε να δουν τις ρίζα των προβλημάτων τους.
 

Συγκλονιστικές οι εικόνες των Αρμενίων προσφύγων, θυμίζουν έντονα τα καραβάνια των Κυπρίων που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους προτού φτάσουν οι ορδές του Αττίλα, το 1974. 
 
Συγκλονιστική όμως, για την κατάφαση ζωής και η εικόνα του ογδοντάχρονου Ιταλού που παίζει ακορντεόν στον δρόμο κάτω από το παράθυρο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται η γυναίκα του  ... 

... και του τενόρου στη Γαλλία που, άνεργος τώρα, τραγουδάει από το ανοιχτό του παράθυρο για τη γειτονιά του με καημό, τα πάθια και τους καημούς του κόσμου, που δεν τελειώνουν ποτέ κατά πώς μας το θυμίζει ο Παπαδιαμάντης.
 
Τάσος Χατζηαναστασίου

~ η πηγή μας για ό, τι έχει σχέση στο κείμενο με την Αρμενία

Αρμένιοι επισκέπτονται την Ορθόδοξη Μονή Dadivank του 12ου-13ου αιώνα στα περίχωρα του Kalbajar, της αυτονομιστικής περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την συμφωνία που λήγει εβδομάδες έντονων συγκρούσεων, η περιοχή περνά στο Αζερμπαϊτζάν.  AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου