Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΓΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΥΡΙΛΛΟ, 9 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΣΙΑΚΗ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ (30/3/2012).

~ [Δείτε το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης, που ετοίμασε για εκείνον η Ι.Μ. του... ]

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟ
ΤΟΥ , ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΥΡΙΛΛΟ:
"Πατέρες, ο π.Κύριλλος έχει μεγάλη
παρρησία στην Παναγία μας"

《 Τελέσαμε μνημόσυνο, επί τη συμπληρώσει εννέα ετών από της οσιακής, θα έλεγα, με συγχωρείτε, επιτρέψτε μου, δεν είναι δική μου τοποθέτησις και ο Πατέρας και Ποιμένας και Επίσκοπός μας το ομολογεί και άλλοι Πατέρες, Αρχιερείς, Ιερείς και πλήθος πιστών...
Επί τη συμπληρώσει λοιπόν εννέα ετών από της οσιακής κοιμήσεως του Πατρός και Καθηγουμένου ημών, του π. Κυρίλλου, του Γέροντος Κυρίλλου, του παππούλη του Κυρίλλου, όπως τον αποκαλούσαν τα παιδιά, για τη γλυκύτητά του, την καλοσύνη του, την προσήνειά του.
Άνθρωπος υπακοής, εργατικός, φιλόθεος και φιλάγιος, φιλακόλουθος, με μεγάλη ευλάβεια στην Κυρία Θεοτόκο.
«Γλυκιά μου Μανούλα», Την αποκαλούσε...
Και ομολογουμένως, μια μέρα πριν κοιμηθεί ο Άγιος Ιάκωβος, όπως ήμασταν συγκεντρωμένοι στο κελάκι του, απόντος του πατρός Κυρίλλου, γιατί είχε μεταβεί με άλλους Πατέρες, τον π.Νικόδημο και τον π.Ιλαρίωνα, τότε προκειμένου να χειροτονηθεί ο π. Ιλαρίων Διάκονος, στα Φύλλα της Χαλκίδος, απ’ τον Επίσκοπο μας, μας είπε ο Άγιος Ιάκωβος :
"ΠΑΤΕΡΕΣ, Ο Π.ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ! "
Αυτός, λοιπόν, που είχε μεγάλη ευλάβεια και μεγάλη παρρησία, κατά τον Άγιο Ιάκωβο, στην Παναγία μας, έφυγε ανήμερα του Ακαθίστου Ύμνου της Παναγίας μας, 30 Μαρτίου, σαν σήμερα δηλαδή, του 2012, στο Ναυτικό Νοσοκομείο.
Αφού δυο χρόνια πριν, μέχρι κι εκείνη τη στιγμή, περιήλθε αρκετά Νοσοκομεία, όπως το "Γεννηματάς" , το "Σωτηρία", το "Ωνάσειο", τον "Ευαγγελισμό", το "Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαρίσης" και τέλος στο "Ναυτικό Νοσοκομείο των Αθηνών", όπου εκεί εξέπνευσε και όπου, κατά ομολογία των ιατρών, των νοσηλευτών και επισκεπτών, ευωδίασε όλος ο όροφος , όπου νοσηλευόταν, μέχρι και τον κάτω όροφο.
Ήταν να φύγει 11 χρόνια πριν, το 2001, που υπέστη το εγκεφαλικό, βαρύ εγκεφαλικό.
Με προτροπή του τότε Ποιμενάρχου μας, του μακαριστού πατρός κυρού Χρυσοστόμου Βέργη, πήγαμε στο "Ερρίκος Ντυνάν" για καλύτερη περίθαλψη.
Είχε παραλύσει η αριστερή του πλευρά, ημιπάρεση και οι γιατροί λέγανε ότι «Έτσι θα παραμείνει, θα χρειάζεται κάθε μέρα εντατική φυσικοθεραπεία για 7-8 μήνες και θα δούμε τότε αν κάπως αποκατασταθεί».
Την έκτη ημέρα μας φωνάζει και μας λέει
«Φέρτε μου το πι»,
«Τι θα κάνεις γέροντα;»
«Φέρτε μου το πι, κάτι έκανε απόψε ο Όσιος Δαυίδ».
Πήγαμε το πι, πράγματι κι εκεί διακρίναμε, από τον τρόπο που έπιασε τις χειρολαβές του πι κι από την όλη του συμπεριφορά,
την ακλόνητη πίστη του, για την οποία πάντοτε διακρίνετο στο Θεό, στην Παναγία, στους Αγίους μας. Έπιασε τις χειρολαβές και άρχισε σιγά-σιγά να σέρνει τα βήματά του κι από την άλλη μέρα, φορώντας το αντερί του, κυκλοφόρησε στους διαδρόμους του Ερρίκος Ντυνάν.
«Πώς περπάτησε ο παπάς;» λέγανε γιατροί.
Μα ένας καλός Χειρουργός, ο Βαγγέλης Μπιμπιδάκης, που τώρα είναι στην Αμερική, έλεγε στους συναδέλφους του ότι
«εδώ λειτουργούν άλλοι Νόμοι και 'ΟΠΟΥ ΓΑΡ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΘΕΟΣ ΝΙΚΑΤΑΙ ΦΥΣΕΩΣ ΤΑΞΙΣ'».
Εξήλθαμε του Νοσοκομείου και κάποια μέρα μας εξήγησε αυτό που είπε ότι «απόψε κάτι έκανε ο Όσιος Δαυίδ».
Μας είπε ότι βρέθηκε σε έναν Ουρανομήκη Ναό που ξεκινούσε από την Γη και έφτανε στον Ουρανό. Το κάλλος και την ευπρέπεια αυτού του Ναού δεν τα είχε ξαναδεί, όπως δεν είχε ξαναδεί και τις μορφές των Ιερομονάχων, των Ιερέων, Αρχιερέων που τον υποδέχθηκαν, που του ετοίμαζαν κάποια υποδοχή, στους Ουρανούς.
Εκείνος, με την ιερατική του στολή, έφτασε στον τόπο της υποδοχής κι ενώ ήταν έτοιμοι να τον υποδεχθούν, μεγαλοπρεπής φωνή προέτρεψε και έδωσε εντολή
«Να επιστρέψει στον κόσμο».
Και κάτω υπήρχε πλήθος κόσμου που τον περίμενε - συνοπτικά πάντοτε μας τα έλεγε-, «και κατάλαβα τότε», είπε, «ότι πήρα παράταση».
Και πράγματι, με αυτοθυσία, παρά τις ταλαιπωρίες της υγείας του, διηκόνησε από τότε τον κόσμο έτι περισσότερο.
Έβλεπε τριπλάσιο και τετραπλάσιο κόσμο από ό,τι έβλεπε πριν.
Οι πάντες έφευγαν αναπαυμένοι, δροσισμένοι, παρηγορημένοι, βρίσκοντας λύσεις στα θέματά τους, γιατί διακρίναμε ότι ό,τι έλεγε αυτός ο απλούς, αυτός ο ολιγογράμματος , κατά κόσμον, Γέροντας, ο Θεός το σφράγιζε και εξεπληρούτο ό,τι έλεγε ο γέροντας.
Διέκρινε τις ψυχές μας όπως και τις ψυχές των προσερχομένων.
«Καλώς το Χρήστο, τον Νικόλα και το Δημήτρη», είπε στα παιδιά ενός απ’ το Αγρίνιο, του κ. Γιώργου.
«Κι εσύ παιδί μου Χρήστο», νομίζω είπε, «μην τρέχεις, σ’ έχουν περασμένο».
Έτρεχε το παλικάρι γιατί είχε δώσει εξετάσεις σε κάποια Στρατιωτική Σχολή, αν δεν κάνω λάθος και προσπαθούσε να βρει τρόπο να περάσει, είχε αγωνία.
«Μην αγωνιάς», του λέει, «περασμένο σ' έχουνε».
Πρώτη φορά το έβλεπε το παλικάρι, όπως και αναρίθμητες τέτοιες περιπτώσεις μας έχουν αφηγηθεί.
Διηκόνησε με πλήρη πιστότητα, σ’ όλη του τη ζωή, με υπακοή. Είμαστε βέβαια και άνθρωποι, δεν λείπουν κι οι ανθρώπινες στιγμές αλλά λέμε αυτό που κυρίως υπήρχε.
Με φρόνημα Εκκλησιαστικό, Υπακοή στην Εκκλησία, όπως έλεγε ο Γέροντάς του, ο Άγιος Ιάκωβος.
«Έχουμε Επισκόπους, εκείνοι θα αποφασίσουν».
Δεν έκανε ό,τιδήποτε αν δεν ενημέρωνε, με σεβασμό και αγάπη, τον Επίσκοπό του, ο οποίος κατά την Εξόδιο Ακολουθία του και κατά τον Επικήδειο Λόγο τον οποίον θα ακούσετε, γιατί οι Πατέρες, με κόπο ξενύχτησαν και απόψε και άλλες ημέρες, ετοίμασαν ένα μικρό αφιέρωμα εις τιμήν και μνήμην του, το οποίο θα δείτε ευθύς αμέσως μετά την Απόλυση, γι' αυτό δεν πρέπει να σας πω άλλα και να σας κουράσω.
Μικρό είναι το αφιέρωμα μπροστά σ’ αυτή τη μεγάλη μορφή. Ευελπιστούμε ότι θα μας αξιώσει να ετοιμάσομε ένα μεγαλύτερο για το επίσημο Μνημόσυνό του που έχει καθιερώσει ο Επίσκοπός μας να γίνεται κάθε χρόνο το Σάββατο του Ακαθίστου, το οποίο φέτος τυχαίνει να είναι 17 Απριλίου.
Ευελπιστούμε, με τις πρεσβείες των Αγίων μας, τις ευχές του αγίου Γέροντος Κυρίλλου, ν’ ανοίξουν οι Πύλες της Μονής και οι προσκυνητές να 'ρθουν όπως πρέπει και να τιμήσουν τον Άγιο Γέροντα, να τιμήσουν τον Άγιο Δαυίδ, τον Άγιο Ιάκωβο και να πάρουν τις ευλογίες τους και την ευχή του Αγίου Γέροντος Κυρίλλου.
Να μην κουράσω άλλο την αγάπη σας, όσοι μπορείτε θα δείτε αυτό το αφιερωματικό βίντεο που έχουν ετοιμάσει οι Πατέρες. Ευχόμεθα σε όλους να έχετε την ευχή του Αγίου Γέροντος που ήταν άνθρωπος αγάπης πάνω από όλα.
Κι ο καθένας ό,τι χρειάζεται και το ζητήσει με πίστη κι από τον Άγιο Δαυίδ κι από τον Άγιο Ιάκωβο και ιδιαιτέρως σήμερα, αλλά και πάντοτε, από τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο να είναι βέβαιος ότι σύντομα θα το λάβει!
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ
Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ , 30/3/2021


(εμείς από την Σοφία Καλογήρου) 

~ "αμφ." ΥΓ:
Αιώνια ευγνωμοσύνη, Άγιε Γέροντα Κύριλλε!
Ξέρεις εσύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου