Σάββατο 30 Απριλίου 2022

* Προσδιορίζοντας τον σκοπό ... |Φιλοsofa 2



[...]  Ο σκοπός έχει νόημα για τον άνθρωπο, γιατί τον υπερβαίνει προσωπικά. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτόν. Εάν ο σκοπός δεν είναι υπερβατικός και πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες, τότε δεν είναι σκοπός. Δίνει νόημα γιατί απαιτεί θυσίες, είναι δύσκολος και είναι πέρα από την ικανοποίηση του εγώ του ανθρώπου που τον επιδιώκει . Οι ήρωες της Επανάστασης μάχονταν για την ελευθερία της πατρίδας τους, και ήξεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι ελεύθερα. Και αυτό το βλέπουμε παντού. Γιατροί και νοσοκόμες να ρισκάρουν την υγεία τους για να σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων τους. Συγγραφείς και φιλόσοφοι να απομονώνονται, για χάρη των ιδεών τους χωρίς να ενδιαφέρονται εάν δεν ακουστεί ξανά η φωνή τους και καταστραφεί η φήμη τους. Πολιτικοί να θυσιάζουν την ασφάλεια και την άνεση τους για να πάνε κόντρα σε συμφέροντα που πρόκειται να ταπεινώσουν τη χώρα τους, ακόμα και αν η πολιτική τους καριέρα τελειώσει εκεί (αρκετά σπάνιο αλλά το έχουμε δει και αυτό). Θρησκευόμενοι να μαρτυρούν για την πίστη τους(διώξεις) αλλά και να περιφρονούνται. Χιλιάδες παραδείγματα αυτοθυσίας και πραγματικής μαγκιάς που δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Άνθρωποι με σκοπό. Άνθρωποι ευτυχισμένοι, που μάχονται για κάτι περισσότερο από τον εαυτό τους. Ο άνθρωπος που ζει μόνο για την πάρτη του είναι άνθρωπος δυστυχισμένος.

Πρέπει ο άνθρωπος να βρει τον σκοπό της ζωής του. Ή ακόμα και αν δεν ξέρει αν υπάρχει σκοπός, μπορεί να έχει ως σκοπό να ανακαλύψει αν υφίσταται ή όχι (mind blown). Να κάνει πέρα τον αναξιόπιστο σύμβουλό του, τον εγωισμό, και να κοιτάξει καθαρά, ειλικρινά και σοβαρά τη ζωή του και την ευθύνη που έχει σε αυτή. Γιατί η ευθύνη είναι αυτή που γεμίζει με πληρότητα τον άνθρωπο. Έχει την ευθύνη για τον σκοπό που υπηρετεί, να μην τον αμαυρώσει και τον γελοιοποιήσει για χάρη του συμφέροντός του. 

Και μόλις βρει τον σκοπό ο άνθρωπος, η ζωή του μεταμορφώνεται. Εργάζεται, δοκιμάζεται και προσπαθεί καθημερινά για να τον πλησιάζει κάθε μέρα. Όλες οι αποφάσεις του κρίνονται και φιλτράρονται από το ενδεχόμενο αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι αποφάσεις στην προσπάθειά του [...]

|εδώ η συνέχεια ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου