Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

~ Το όνομα της είναι Νάντια Ναντίμ. |Από το Αφγανιστάν και την εκτέλεση του πατέρα της από τους Ταλιμπάν, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στην Ιατρική...

Θεωρείται ως μία από τις πιο επιδραστικές αθλήτριες, ως γυναίκα - ποδοσφαιριστής, με βάση την συνολική απόδοσή της στο εν λόγω άθλημα αλλά και εξαιτίας της ίδιας της προσωπικής ζωής - περιπέτειας, που βίωσε ως πρόσφυγας που διέφυγε από το Αφγανιστάν.

Κέρδισε τον τίτλο του γαλλικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2020-21 με την Παρί Σεν Ζερμέν...


 [Πολλές οι ιστορίες που δεν κερδίζουν τη δημοσιότητα που τους αξίζει. Πραγματικά επιδραστικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν περάσει μέσα από οριακές καταστάσεις στη ζωή τους και με το παράδειγμα τους εμπνέουν και μπορούν να επηρεάσουν τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο τη θεώρηση της κοινωνίας μας. Υπάρχουν δίπλα μας, πρέπει, μόνο, να ανοίξουμε τα μάτια μας, τα αυτιά μας και την καρδιά μας...]

Χρήστος Λαζαρίδης 

~ Το όνομα της είναι Νάντια Ναντίμ.


Πίσω στο μακρινό 2000, όταν ήταν, μόλις, 11 χρονών οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατηγός του Αφγανικού στρατού κι εκείνη αναγκάστηκε να διαφύγει από τη χώρα με τα πόδια περπατώντας ατελείωτα για μέρες.
Μία απελπισμένη σύζυγος και οι πέντε κόρες της -σε μία κοινωνία μεσαιωνικά πατριαρχική- έμειναν μόνες στον κόσμο.

Η Νάντια, γεννημένη το 1988 στο Χεράτ, ακολούθησε την οικογένεια της στο μακρύ κι αβέβαιο προσφυγικό ταξίδι. Η μητέρα της πούλησε κυριολεκτικά όλα τους τα υπάρχοντα για να πληρώσουν τους διακινητές και να φύγουν μακριά, κάπου καλύτερα, κάπου που δε θα κινδυνεύουν...

Στα 12 της, συνάδελφοι του μπαμπά της κατόρθωσαν να φυγαδεύσουν την ίδια, τις τέσσερις αδερφές της και τη μητέρα της από το Αφγανιστάν, με πλαστά πακιστανικά διαβατήρια. Βρέθηκαν αρχικά οδικώς, με ένα μίνι βαν, στην Καμπούλ, όπου επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο με προορισμό την Ιταλία.

Το αρχικό πλάνο των συνεργατών του πατέρα της ανέφερε ότι ένα φορτηγό θα τις μετέφερε από εκεί στο Λονδίνο.

Αντίθετα, 50 ώρες μετά την προκαθορισμένη άφιξή τους, το ίδιο φορτηγό τις «πέταξε» στη Δανία

Οι φοβισμένες γυναίκες, όμως, δεν έδειξαν ποτέ στους άλλους τον τρόμο που τις κυρίευε εσωτερικά. Έμειναν δυνατές, έμειναν κυρίως ενωμένες και έζησαν για έξι μήνες σε ένα καταυλισμό προσφύγων της σκανδιναβικής χώρας.

Λίγο πριν από το τέλος του 2000, ωστόσο, τους χορηγήθηκε άσυλο από την κυβέρνηση της Δανίας και άρχισαν μαζί τη νέα ζωή τους.


Δύο μήνες αναμονής στο Καράτσι του Πακιστάν, μετά Ιταλία με την προσμονή της Μεγάλης Βρετανίας και τελικά η μοίρα τους φέρνει σε μια άσημη επαρχία της Δανίας. 
Στη προσωρινή δομή φιλοξενίας, η πεινασμένη Νάντια τρώει το πρώτο ολοκληρωμένο γεύμα μετά από πολύ καιρό. Λίγο γάλα, ένα τοστ και μια μπανάνα. Είκοσι ένα χρόνια μετά η Νάντια θυμάται ακόμα την ευγενική χειρονομία του ανθρώπου της δομής που της προσέφερε αυτό το λιτό, πλην πλούσιο γεύμα. "Το πιο σημαντικό ήταν ότι νιώθαμε ασφαλείς", δηλώνει σήμερα.

Η Νάντια μέσα στη δομή ξεκίνησε να κλωτσάει μια μπάλα. Μόλις η αίτηση ασύλου της έγινε δεκτή, τα νομιμοποιητικά της έγραφα της έλυσαν τα χέρια. Πρώτος σταθμός η Ααλμποργκ, μετά οι Η. Π. Α., Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν... 
Θεωρείται ως μια από τις πιο επιδραστικές φιγούρες στο γυναικείο ποδόσφαιρο. 


Αλλά η ζωή δεν περιστρέφεται, μονάχα, γύρω από μια μπάλα.

Σήμερα μιλάει επτά γλώσσες και κατάφερε να γίνει χειρουργός. 


"Ήθελα να βοηθάω ανθρώπους. Λατρεύω τη μπάλα, αλλά ποτέ δεν τη σκέφτηκα ως μια μοναδική δουλειά..."

Στον ελεύθερο της χρόνο επισκέπτεται δομές φιλοξενίας προσφύγων ανά τον κόσμο για να μεταδώσει το πάθος της για ζωή.

Αυτή κυρίες και κύριοι είναι η Νάντια Ναντίμ. 
Μια πραγματικά άξια influencer των καιρών μας...
(Για περισσότερα, δείτε τα βίντεο...)

|εμείς από την Αφροδίτη Τσαμπά και από εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου