Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

~ Το ''περίεργο" γράμμα για τη δράση του Χατζηεφεντή, που στάλθηκε από τα Φάρασα, ενώ είχε πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή... |Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία από τα γραφόμενα ενός Φαρασιώτη...



Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία από τα γραφόμενα ενός Φαρασιώτη. 
Το τετράδιο αυτό με τις χειρόγραφες σημειώσεις, γράφτηκε από τον Σίμο Καραογλανίδη, Φαρασιώτη του Βαθυλάκκου ο οποίος απεβίωσε. 
Οι μαρτυρίες αφορούν την Πατρίδα, τον ερχομό εδώ και στοιχεία λαογραφικά. 
Το σημείο όμως που παραθέτω παρακάτω, αφορά τον Άγιο Αρσένιο, το πως και το πότε εκοιμήθη αλλά και το ''περίεργο γράμμα που στάλθηκε από τα Φάρασα λίγο αργότερα και ενώ είχε πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή.

"...σημερινό χωριό μας ( Βαθύλακκος ) η δε γιαγιά μου λέγονταν Μαρία, κατάγονταν από τον Βαρασό Αδάνων όπου κατοικούσε και κάποιος ξάδελφος της, ονομαζόταν Χατζηεφεντής ή Αρσένης. 
Ήταν πολύ θρήσκος ήταν μοναχός δηλαδή καλόγερος, ο οποίος έκανε πολλά θαύματα εν τη ζωή και όταν έγινε η ανταλλαγή και ήρθαν οι δικοί μας εδώ στην Ελλάδα, αυτός έμεινε στην Κέρκυρα διότι χαθήκανε μεταξύ τους και κοιμήθηκε, πέθανε μέσα σtην εκκλησία αφού αυτός λειτουργούσε πολύ πρωί και προτού φέξει, ξάπλωσε στην μέση της εκκλησίας και παρέδωσε την Αγία του ψυχή. 
Και όταν το πρωί τον βρήκαν οι παπάδες φωνάξανε τον Δεσπότη και όλοι οι παπάδες των γύρω χωριών όταν το μάθανε ήρθαν και σήκωσαν το λείψανο του. 
Μετά ένα χρονικό διάστημα οι εδώ ευρισκόμενοι στην Κέρκυρα δικοί μας ένα γράμμα από τους εκεί ευρισκόμενους γνωστούς Τούρκους. 
Τους γράψανε ότι τον Χατζηεφεντή μην τον ψάχνουνε εκεί, διότι τον ακούνε κάθε βράδυ να ψέλνει στο κελί του... 
Αυτά για τον ξάδερφο της γιαγιάς μου όπως μας διηγούνταν ο πατέρας μου, ότι έκανε πολλά θαύματα, εκείνο που δεν μπορούσανε να κάνουν πολλοί παπάδες μαζί. 
Αυτός όταν γονάτιζε και προσευχόταν μπροστά στην εικόνα του Κυρίου και παρακαλείτo…"

~ από τον Andreas Konstantinidis (για τον οποίο τα Φάρασα όπως με περηφάνεια αναφέρει: "Είναι η γη των Προγόνων μου", συν το εξαιρετικά ενδιαφέρον γεγονός πως η προγιαγιά του είναι η τελευταία επιζώσα πρόσφυγας από τά Φάρασα...) προς την fb ομάδα Απόγονοι Μικρασιατών

(το ανακάλυψε και μας το έστειλε η πάντα εύστοχη "συν αυτώ", Βασιλική Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου