Ο θρύλος του Κατσαντώνη, ζωντανεύει ξανά με τραγούδι, θέατρο, χορούς και εικόνες, αύριο την Κυριακή, 26 Μαρτίου και ώρα 6:30 μ.μ...
Ο «Κατσαντώνης, ο πρόδρομος της επανάστασης», το βραβευμένο βιβλίο της Μαριγώς Μπούρη, παίρνει για άλλη μία φορά σάρκα και οστά επί σκηνής. Αυτή τη φορά σε μία επετειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Ειδικότερα, επετειακή εκδήλωση με θέμα τον ήρωα Κατσαντώνη, θα λάβει χώρα την Κυριακή, 26 Μαρτίου και ώρα 6:30 μ.μ., σε μία ιστορική αίθουσα - εκεί όπου πραγματοποιούσε ομιλίες ο αείμνηστος Γέροντας Αυγουστίνος Καντιώτης, ένας από τους σύγχρονους μεγάλους πολυγραφότατους πατέρες της Εκκλησίας, γνωστός για τις προφητείες για την πανδημία - στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στα Εξάρχεια (αρ. 44).
Μάλιστα η αίθουσα ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον πατέρα Γεώργιο Σχοινά, συνεχιστή του σημαντικού έργου του Γέροντα Αυγουστίνου Καντιώτη. Εκεί λοιπόν, το απόγευμα της Κυριακής, θα ζωντανέψει ο θρύλος του Κατσαντώνη του Πρόδρομου της Επανάστασης, με χορούς τραγούδι και θέατρο.
Στην εκδήλωση που προλογίζει ο π. Γεώργιος Σχοινάς, συμμετέχουν το Χορευτικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι «Χοροπατήματα», με τον πρόεδρο τους κ. Ευάγγελο Σκανδάλη και ο Σύλλογος Επτανησίωων με τον χοροδιδάσκαλο τους κ. Ιωάννη Γκούλτα.
Στο θεατρικό, το ρόλο του Κατσαντώνη, ενσαρκώνει ο Δημήτρης Κάβουρας, ενώ η εκδήλωση θα λάβει χώρα υπό την ευγενική χορηγία εξοπλισμού εποχής από τον Πολιτιστικό και Λαγοραφικό Σύλλογο Βλυζανων «Γεώργιος Καραϊσκάκης»
Το καλύτερο ορθόδοξο παιδικό βιβλίο
Υπενθυμίζεται πως το βιβλίο έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο ως το καλύτερο ορθόδοξο παιδικό βιβλίο.
Στην εκδήλωση βράβευσης, η συγγραφέας και γιατρός Μαριγώ Μπούρη εξήγησε γιατί επέλεξε να γράψει για τον Κατσαντώνη, στην τρίτη απονομή Οθρόδοξου Παιδικού και Εφηβικού Χριστιανικού Βιβλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος και των εκδόσεων «ΝΑΜΑ».
Η συγγραφέας για το βιβλίο
Η κ. Μπούρη επέλεξε να γράψει για τον Κατσαντώνη, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν, καθώς δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιο διαχρονικός και επίκαιρος ήρωας. Ο Κατσαντώνης είχε κολλήσει την επιδημιολογική αρρώστια εκείνης της εποχής, την ευλογιά, που ήταν μία σκέτη κατάρα, καθώς ήταν θανατηφόρα. Στην Ελλάδα την ονόμασαν «ευλογία», για να την εξευμενίσουν.
Στιγμιότυπο από την βράβευση του βιβλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο συνοδεύεται από ένα θαυμάσιο CD, στο οποίο συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς ερασιτέχνες ηθοποιοί και καλλιτέχνες, καταθέτοντας όλο το μεράκι της καρδιάς τους, όπως και η ίδια η συγγραφέας. Πρόκειται για την Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Νεότητας της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορίνθου, που με πολλές δυσκολίες κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα άριστο επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο «Κατσαντώνης:
Ο Πρόδρομος της Επανάστασης (1775-1808)»
Πριν από τα μαρτυρικά αλλά και δοξασμένα γεγονότα του 1821, υπήρξαν και άλλα ισάξιά τους, από ήρωες που αγωνίστηκαν κι αυτοί για τη λευτεριά μας, μόνο που ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτούς και τη δράση τους.
Ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, ήταν ο Κατσαντώνης.
Γνωρίζουμε γι’ αυτόν όσα διασώθηκαν μέσα στα χρόνια από τα δημοτικά μας τραγούδια, που μιλούσαν για τα κατορθώματα και τους αγώνες του.
Αν και από μικρός ήταν ασθενικός και μικρόσωμος, μεγαλώνοντας δυνάμωσε και έδεσε αρκετά.
Ήταν μελαχρινός με μακριά μαύρα μαλλιά και μεγάλα μαύρα μουστάκια.
Είχε πυκνά φρύδια και μέτωπο αρρενωπό.
Πρόσωπο επιβλητικό, με ωραίες αναλογίες.
Το στήθος του πάντα αγέρωχα προτεταμένο.
Η φωνή του βαθιά και ζεστή, χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια, αλλά με τέτοια πειθώ που σε γοήτευε!
Tο όνομά του άρχισε να απλώνεται σε όλο τον Βάλτο, το Ξηρόμερο, τ’ Άγραφα, το Βελούχι πέρα στα Τζουμέρκα. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος στους Τουρκαρβανίτες.
Το μεγαλείο του Κατσαντώνη ως πατριώτη και πολέμαρχου βρισκόταν κυρίως μέσα του και εκδηλωνόταν με το πάθος του για την ελευθερία, με το μίσος του για τους δυνάστες, με την απίστευτη εφευρετικότητά του σε στιγμές κρίσιμες και προπαντός με την αφάνταστη γενναιότητά του, που συχνά έφτανε στην αυταπάρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου