Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

~ Από τη στιγμή, που ο Θεός επιτρέπει στην Εκκλησία Του να ανακηρύξει έναν άνθρωπο Άγιο, θα έπρεπε να παύσουν από μέρους μας όλες οι επιφυλάξεις... |Οσία Γαβριηλία, πρέσβευε υπέρ ημών! Τέλος.-

 


Όλοι εμείς οι "εκλεκτοί Χριστιανοί" έχουμε ακούσει από παλιότερα τις κριτικές για τη βιοτή της Αγίας πλέον Γερόντισσας.

Και έχουμε φάει και αρκετό διαδικτυακό "ξύλο", όταν στο παρελθόν τολμήσαμε ν' ανεβάσουμε στον "αμφ." περιστατικά από τη ζωή της.

Από τη στιγμή όμως, που ο Θεός επιτρέπει στην Εκκλησία Του να ανακηρύξει έναν άνθρωπο Άγιο, θα έπρεπε να παύσουν από μέρους μας όλες οι επιφυλάξεις.

Όσα στραβά σούρνουμε -και δικαίως θα σου πω όταν πρόκειται περί πίστεως- στους εκάστοτε εκκλησιαστικούς άρχοντες.

Αλλιώς θα έπρεπε να ξεψοιρίζουμε τις ζωές όλων των τελευταία ανακηρυγμένων αγίων για να βρούμε πράγματα να λέμε, όπως για όσα τρελά και ανήκουστα έκανε ας πούμε η Αγία Σοφία της Κλεισούρας...

Ή να πιάσουμε στα βρώμικα στόματα /πληκτρολόγιά μας τον Άγιο Παΐσιο, όπως κάνουν κάποιοι παλιοημερολογίτες αδελφοί μας, για τούτο που ακούσαμε ή τ'άλλο που διαβάσαμε.

Οσία Γαβριηλία, πρέσβευε υπέρ ημών!

Τέλος.-

    

ΥΓ:

Και αφού ούτως ή άλλως είμαστε πονηροί, ας κάνουμε και τούτο:

Ας αρχίσουμε να την επικαλούμαστε.

Που ξέρεις, φίλε.

Αν σε βοηθήσει, θα αλλάξεις γνώμη;


                         ~ σ.Β.Γ

 

|Ή με άλλα λόγια, όπως θα΄λεγε και ο π.Παντελεήμων Κρούσκος από την Κάλυμνο:

«Δεν ξέρω τί ανατολίτικες δοξασίες και τέρατα έχει ξεστομίσει κατά καιρούς η τάδε Γερόντισσα ή ο τάδε άγιος και αν τα είπε, τα πίστευε ή απλά  εδωσε τέτοια εντύπωση σε άλλους. 

Οι απληροφόρητοι  όμως πρέπει να πληροφορηθούν ότι οι Άγιοι αναγνωρίζονται από την Εκκλησία για τα έργα, την πολιτεία, την έμπρακτη πίστη και την συνείδηση του λαού.

Όχι από τις αστοχίες τους. 

Αυτό είναι μέτρο το οποίο ακολούθησε η Εκκλησία ακόμα και  για κορυφαίους Αγίους, οι οποίοι έχουν στο βιογραφικό τους σκέψεις και έργα, τα οποία ειναι εκτός ορθότητας. 

Ακόμα και ευαγγελικής!  

Αλλά είπαμε! 

Θέλει μετοχή και εκκλησιαστική συνείδηση. Ταπείνωση. 

Η αυτοδικαίωση και η αυτομόνωση δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά. 

Πάντα με προκατ μέτρα θα μετρούμε. 

Και μάλιστα χωρίς να μας το ζητήσει κανένας…


«Θέλεις να πεισθείς ότι βρίσκεται [η αγία  Πλακίλλα (356-386)] ανάμεσα σε εκείνους [τους σεσωσμένους]; 

Διάβασε το Ευαγγέλιο:

«Ελάτε όσοι είστε ευλογημένοι από τον πατέρα μου»(αυτά λέει σε όσους είναι δεξιά του ο κριτής), «κληρονομήσατε τη Βασιλεία που έχει ετοιμαστεί για εσάς». 

Από ποιον έχει ετοιμαστεί; 

Που ετοιμάσατε, λέει, δια των έργων σας εσείς οι ίδιοι. 

Με ποιο τρόπο; 

«Πεινούσα, διψούσα, ήμουν ξένος, γυμνός, άρρωστος, στη φυλακή.» 

«Ό,τι κάνατε σε έναν από αυτούς τους μηδαμινούς, σε εμένα το κάνατε».

Εάν λοιπόν η επιδίωξη της όλων αυτών γίνεται πρόξενος της βασιλείας, μετρήστε, εάν είναι δυνατόν να μετρήσετε, πόσοι σκεπάστηκαν με ρούχα εκείνης, πόσους έθρεψε το χέρι της, πόσοι από τους φυλακισμένους όχι μόνο την επίσκεψή της αξιώθηκαν, αλλά και την πλήρη συγχώρεση. Και αν η επίσκεψη σε φυλακισμένους γίνεται πρόξενος της βασιλείας, η απαλλαγή από την τιμωρία αξίζει μεγαλύτερη τιμή, εάν υπάρχει βέβαια κάτι ανώτερο από την βασιλεία».

(Πηγή: άγ. Γρηγόριος Νύσσης, "Επιτάφιος λόγος για την αυτοκράτειρα Πλακίλλα", απόσπασμα)»



12 σχόλια:

  1. Η σκέψη σου είναι τελείως λανθασμένη αμφοτεροδέξιε. Ο Θεός δεν είναι τροχονόμος να παρεμβαίνει όλη την ώρα στην ζωή και τις αποφάσεις μας. Με αυτό το σκεπτικό τότε είναι έγκυρη και η σύνοδος του Κολυμπαρίου αφού ο Θεός επέτρεψε ο Οικουμενικός και όλοι οι άλλοι να αναγνωρίσουν ως εκκλησίες τους αιρετικούς. Η μήπως όχι; Να είσαι πιο ταπεινός και λιγότερο σίγουρος για την άποψή σου. Είδαμε και την μούγκα σας την περίοδο των εμβολίων.... δεν είστε πεφωτισμένοι, όπως λανθασμένα νομίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δημοσιεύσεις το σχόλιο που σου έστειλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...Δεν είχαμε πότέ σκοπό να λογοκρίνουμε τίποτα...
      Απλά πλέον όλα τα σχόλια οφείλουμε να τα κοιτάμε πριν τα δημοσιεύσουμε, διότι κάποιοι συνεχίζουν να σχολιάζουν ανάρμοστα.
      Σας ευχαριστούμε!

      Διαγραφή
  3. Δὲν μπορῶ νὰ δεχτῶ ὥς ἁγία τὴν γερόντισσα Γαβριηλία-δὲν ἔχει νομίζω κανένα στοιχεῖο ἁγιότητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Θεός επέτρεψε???...... το γεγονός ότι αγιοκατατάχθηκε η Γερόντισσα δεν συνεπάγεται άνευ άλλου τινός ότι αυτό έχει και την έγκριση του Θεού! Ακριβώς επειδή η Γερόντισσα είναι αμφισβητούμενο πρόσωπο για θέματα που αφορούν το παμμέγιστο ζήτημα της Ορθοδοξίας (ορθό δόγμα) και δεν συκοφαντείται όπως συνέβη με συγχρόνους Αγίους μας, φρονώ ότι η συγκριμένη αγιοκατάταξη δεν "επιτράπηκε" από το Κύριό μας, αλλά υπαγορεύθηκε από άλλους λόγους. Πολλά γίνονται, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι έχουν όλα την έγκριση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!
      Σεβαστή η άποψή σας.
      Ας παρακαλέσουμε τον Θεό να δείξει...

      Διαγραφή
  5. Προτείνω να γίνεται διαδικτυακή ψηφοφορία πριν από την επίσημη αγιοκατάταξη εκ μέρους της Συνόδου του Πατριαρχείου!
    Προφανώς, αστειεύομαι!
    Αλλά δεν είναι καθόλου αστεία τα πράγματα, όταν ο καθένας να βάζει τη γνώμη του πάνω από την Εκκλησία.
    Τότε, σε τι διαφέρουμε από τους Προτεστάντες;
    v.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τη στιγμή, που ο Θεός επιτρέπει στην Εκκλησία Του ''δλδ ο Οικουμενικός Πατριάρχης'' να ανακηρύξει έναν αχειροτόνητο Επίσκοπο ώς Κιέβου και πάσης Ουκρανίας '' το Επιφάνιο Ντουμένσκο εννοώ'' , θα έπρεπε να παύσουν από μέρους μας όλες οι επιφυλάξεις ; ; ; ...Έ ! όχι κι έτσι ! διαφωνώ με την σκέψη σας είστε .....''φάουλ''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε σίγουρος, αγαπητέ ανώνυμε, πως μέσα στην ανάρτησή μας είδατε αυτό το πνεύμα;
      Έχετε ποτέ διαπιστώσει από μας πως δεχτήκαμε ποτέ τους ψευδοχειροτονημένους και τους αιρετικούς;
      Αν ναι, καλό είναι να απομακρυνθήτε αμέσως από εμάς.
      Και μεις το ίδιο θα κάναμε.
      Σας ευχαριστούμε για την παρέμβαση!

      Διαγραφή
    2. Καί βέβαια απομακρύνουμε απαξ και δια παντός γιατί βλέπω μία πεφωτισμένη ταπεινώτητα και σιγουριά για τις απόψεις σου. Όπως και με την εκωφαντική σιωπή σας περί εμβολίων , με μεγάλη χαρά θα σας έδεινα το παράγγελμα ''αφιππεύσατε'' και..... καλή μετάνοια ! ! !

      Διαγραφή
  7. Η εν λογω γερόντισσα ποτε δεν προσεύχεται στον Αγιο Τριαδικο Θεό, ουτε στην Θεοτόκο. Αντιθετα, προσεύχεται στους αγγελους. Που το κακο θα μου πειτε;;;; Ομως οι αγγελοι, ή αιωνες ειναι θεοτητες του Γνωστικισμου(η θρησκεία των αγγελων που αναφερει ο απ. Παυλος), εκ των οποιων ο 30ος ειναι ο.... Ιησούς Χριστός!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή