Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

☆ Ο Άγιος Παναγής (Παΐσιος) της Κεφαλληνίας... |✞ 7 Ιουνίου 1888

|Τι το ιδιαίτερο έχει αυτός ο Άγιος 

και τον αγαπάμε τόσο;|



Σύντομο  βιογραφικό κείμενο για τον Άγιο του Ληξουρίου

        |γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός|


Ο Άγιος Παναγής Τυπάλδος Μπασιάς ήταν γόνος αρχοντικής οικογένειας της Παλικής, γεννήθηκε δε το 1801 από γονείς ευσεβείς τον Μιχαήλ και την Ρεγγίνα, το γένος Δελλαπόρτα.

Έλαβε καλή μόρφωση  κοντά σε αξιόλογους δασκάλους της εποχής του και έμαθε την Γαλλική και την  Ιταλική γλώσσα καθώς και την Λατινική απαραίτητη για την  μελέτη κάποιων πατερικών κειμένων.

 Τα 1836 χειροτονήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κεφαλληνίας Παρθένιο Μακρή, Διάκονος και Πρεσβύτερος.

Πέρασε  από το αξίωμα του Δασκάλου σε μια δύσκολη εποχή που τα νησιά μας τα δυνάστευε το πόδι του Άγγλο κατακτητή.

Βλέποντας δε, πως πρέπει να αντισταθεί σθεναρά ενάντια στον προτεσταντισμό και στις ύπουλες θέσεις των Άγγλων για αλλοίωση του Ορθόδοξου δόγματος, παραιτήθηκε και δίδαξε ιδιωτικά για λίγο διάστημα.

 Κήρυττε παντού το λόγο του θεού, διακονούσε την ορθόδοξη λατρεία, χρησιμοποίησε τις Διδαχές του Πατροκοσμά του Αιτωλού προς όφελος των χριστιανών  και ανεδείχθη άξιος Λειτουργός του Θεού.

Μοίρασε τα υπάρχοντά του και μέρος από την περιουσία του  στους ανήμπορους και στους φτωχούς, συγχρόνως οι σεισμοί ερείπωσαν την πατρική του οικία,  με αποτέλεσμα να ζητήσει χώρο για να μένει από τον συγγενή του Ιωάννη Νικολάου Γερουλάνου.

Ο Γερουλάνος του παραχώρησε ένα δωμάτιο από το αρχοντικό σπίτι στο Ληξούρι, όπου από τότε ο παπα-Μπασιάς έμενε εκεί και το οποίο διατηρείται έως σήμερα και το επισκέπτονται οι πιστοί.

Διετέλεσε Εφημέριος  της Ιεράς Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πλατύ Αιγιαλό, κοντά στο Ληξούρι, όπου αρχικά εκεί πήγε να μονάσει.

Όμως  η Θεία Πρόνοια τον προόριζε όχι σε μοναστήρι έναν απλό καλόγερο, αλλά ένα ιερέα καλόγερο μέσα στο αγώνα και το πάλεμα της καθημερινότητας του κόσμου.

Πραγματοποιούσε Βαπτίσεις και άλλα ιερά μυστήρια ως εφημέριος της Μονής και καθημερινά τον επισκέπτονταν πολλοί για να τους βοηθήσει.


Προσποιείτο τον σαλόν κατά διαστήματα για να αποφεύγει τους επαίνους και τα καλά λόγια των ανθρώπων.


 Εκοιμήθη  τις 7 Ιουνίου 1888 στο Ληξούρι σε ηλικία 88 ετών.


Λόγους εγκωμιαστικούς και βιογραφικούς  απήγγειλαν ο τότε  Αρχιεπίσκοπος Κεφαλληνίας Γερμανός Καλλιγάς , μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο τότε καθηγητής Ζήσιμος Γ. Π. Τυπάλδο.

Ο τελευταίος είναι και ο κατεξοχήν  βιογράφος του παπά Μπασιά.

    Ετάφη έπειτα από επεισόδιο και καθυστέρηση λίγων ημερών, λόγω που ήθελε κάποιος           συγγενής του να τον ενταφιάσει στα Χαυδάτα, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ληξούρι.

Το 1976, έπειτα από 88 έτη από την κοίμησή του, έγινε η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του, ημέρα της επετείου του από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προκόπιο.


Τι το ιδιαίτερο έχει αυτός ο Άγιος;


Στιγμές από τον βίο του.

«Κατά Χριστόν σαλός»


Κατά το έτος 1845 περίπου τον κατέβαλε νευρική κρίση, που τον βασάνιζε αρκετά, του στερούσε τον ύπνο, τον έκανε να περπατάει τη νύχτα και να φωνάζει μεγαλοφώνως και άλλες παρόμοιες εκφράσεις, που όταν συνερχόταν από αυτή την τρομερή έξαψη έπεφτε σε τρομερό φόβο και αδυναμία.

Παρ’ όλα αυτά όπως λέει ο βιογράφος του Ζήσιμος Τυπάλδος, ο λαός ήξερε τη δοκιμασία του αυτή και δεν ενοχλείτο.

Απεναντίας όταν τον έβλεπαν έτρεχαν να ασπασθούν το χέρι του.

Αυτή η δοκιμασία, που αρκετοί άγιοι την έχουν περάσει, θεωρείται ευλογία Θεού για να ζουν σε ταπείνωση και να μη  γεννώνται γι’ αυτούς ο εγωισμός και τα πάθη.

 Δέκα χρόνια μετά την ιεροσύνη του τού παρουσιάστηκε  αυτή η νευρική νόσος, και όπως λέει ο Απόστολος Παύλος στην (Β΄ Κορ. ΙΒ΄, 7)  «…εδόθη μοι σκόλοψ τη σαρκί, άγγελος σατάν, ίνα με κολαφίζη ίνα μη υπεραίρωμαι», δηλαδή ήταν μια δοκιμασία από τον Θεό, ώστε πάντα με ταπείνωση και όχι  με έπαρση να πορεύεται στην ιερή αποστολή του.  

 Κατά τα γηρατειά του που η ασθένεια αυτή όλο και τον ταλαιπωρούσε, την αντιμετώπιζε με υπομονή και εγκαρτέρηση. Δεν έπαψε ποτέ να διδάσκει και να προσεύχεται.

 Το 1864 ο εξαδέλφος του γιατρός, Ανδρέας Τυπάλδος Μπασιάς, ο οποίος τού παρείχε ιατρική μέριμνα και βοήθεια, με αίτησή του ζητά από το Ιερατικό Ταμείον οικονομική στήριξη, δηλαδή κάποιο χρηματικό βοήθημα για να ανακουφίσει την φτώχεια του και τη νόσο που βασάνιζε τον Άγιο.


       Περί θαυμάτων και προορατικού χαρίσματος

Ο Άγιος Παναγής ανταμείφθηκε από τον Θεό με το προφητικό χάρισμα. Είναι πάμπολλες οι εξιστορήσεις των παλαιοτέρων για τα θαύματα και τις προφητείες που έκανε.  

 Βλέποντας με την Θεία χάρη τα μελλούμενα και τα παρελθόντα των ανθρώπων της κοινωνίας του νησιού μας, προσπαθούσε να συνετίσει τα κακώς κείμενα και τις αμαρτίες που συνεβαίνανε.

Αυτό το θαυμαστό θείο χάρισμα της προφητείας του αθέλητα και θελημένα συνέτιζε προς το καλύτερο την τότε  μικρή κοινωνία.

 Βέβαια και οι φτωχοί και οι ανήμποροι έβλεπαν στον χαρισματικόν Άγιο Παναγή, εκείνον που τους βοηθούσε με τον λόγο και την προφητική ιδιότητά του.

Ο Άγιος πολλές φορές αποκάλυπτε με λακωνικό τρόπο  στους ανθρώπους ποια  αμαρτία είχαν πράξει- την  οποία φυσικά κρατούσαν μυστική-και με τον τρόπο αυτόν τούς ωθούσε στην μετάνοια.  

 

Απορούσαν οι δύσπιστοι για τη μηδένιση των καιρικών φαινομένων μπροστά στην θεία χάρη του Αγίου Παναγή, που με κακοκαιρία δεν βρεχόταν και αναγνώριζαν τη θεία αποστολή του.

Εδώ αξίζει να θυμίσουμε τη μαρτυρία της τότε αστυνομίας όταν μια βροχερή βραδιά βρήκαν τον Άγιο στο κοιμητήριο της Αγίας Άννας να προσεύχεται για τους κεκοιμημένους κρατώντας ένα φαναράκι και χωρίς να έχει πέσει σταγόνα πάνω του.

 

Ο Άγιος έγινε προστάτης της οικογένειας και με το προφητικό του χάρισμα βοήθησε όλα τα μέλη της. Παράλληλα, η οικογένεια Γερουλάνου σεβόταν το πρόσωπο  του Αγίου, το  τίμησε και συνεχίζει να το τιμά.

Έως σήμερα ο απόγονος Γεώργιος Ι. Γερουλάνος μεριμνά για το κελί, ώστε να είναι χώρος επισκέψιμος για τους πιστούς.

Σήμερα, το κελί του Παπα- Μπασιά, κατά επιθυμία του μακαρίτη Γεωργίου Ιωάννη Γερουλάνου που ήταν ιδιοκτήτης της οικίας, διακονεί ο υπογράφων το άρθρο, με φροντίδα και προθυμία για τον κάθε πιστό που θέλει να προσκυνήσει στο χώρο που έζησε ο Άγιος τα τελευταία χρόνια της ζωής του και έφυγε από εκεί.

 

Ο ιερέας Παναγής με το προφητικό του χάρισμα έγινε πόλος έλξης για πολλούς ανθρώπους ντόπιους και ξένους προς το νησί της Κεφαλλονιάς, που ήθελαν να πάρουν την ευλογία του ή να στηριχτούν πνευματικά  μια και τέτοιος ήταν ο σκοπός του Αγίου αυτού...


πολυτίκιον

χος α΄ Της ρήμου πολίτης…

Ληξουρίου τόν γόνον, ερέων τό καύχημα, τς Κεφαλληνίας φωστρα νεοφανς νατείλαντα, τιμήσωμεν ν μνοις Παναγν, τόν  μύστην τς Τριάδος τς σεπτς, μφανς κεκοσμημένον προφητικ το Πνεύματος χαρίσματι. Διό τόν δοξάσαντα ατόν λαμπρώς ντιδοξάσωμεν, να ερωμεν χάριν καί πταισμάτων τήν συγχώρησιν.

 

* Μερικά από τa συγκλονιστικά θαύματα του αγίου Παναγή Μπασιά!

 

         νδρέας Μεγαλογένης, πατέρας τς μετέπειτα γουμένης γάθης τς . Μ. Κορωνάτου, π τ Νεοχώριον Πάλλης, στν νεανική του λικία το τίθασος κα νευρικός. ρχετο σ προστιβς μ τος γονες του πο τν συμβούλευαν. Μι μέρα, μητέρα του το κανε μι παρατήρηση. νέος ργίσθη, μίλησε πρεπα στν μητέρα του κα π τν θυμό του παρασυρθείς, πλωσε τ χέρι του κα τν δειρε σχημα. μητέρα του πόνεσε, κα κλαίοντας το επε: Τν κατάρα μου ν χης.

 

νδρέας, μετ τ γεγονός, ντύνεται κα μ τ λογό του ξεκίνησε γι τν χώρα. ν πλησίαζε στ Ληξούρι, συναντ τν παπ-Μπασι κα κατ τν συνήθειαν κατέβηκε π τ λογό του κα σκυψε ν προσκυνήση τν ερέα λέγοντας: Προσκυν γιε δέσποτα.

 

Κα γιος Παναγς δν δέχτηκε τ προσκύνημα το νδρέα, λλ μ ντονο τόνο το λέει: Τν μάνα σου, τν μάνα σου! πικατάρατο τ χέρι πο κτυπ τος γονες του. Γύρισε πίσω, κα ταν σ συγχωρέση μάνα σου, γύρισε στ Ληξούρι.

 

Τ χασε νδρέας. Κανες δν ξερε τ γεγονός. Πς τ μαθε γιος ερεύς; ταν δ τόνος τέτοιος το ερέως, πο δν παιρνε ντίῤῥησι. νδρέας πιστρέφει στ χωριό του κα διηγήθη στν μητέρα του τ περιστατικό, κα κλαίοντας ζητοσε συγγνώμην. Κα μητέρα του πονεμένη, το λεγε: Καλ σο κανε παπ-Μπασις· χι δν σ συγχωρ.

 

ναγκάστηκε κα μεινε στ χωριό. Μετ π τρες μέρες, μητέρα του τν συνεχώρησε, το δωσε τν εχή της κα ξεκίνησε γι τ Ληξούρι, λλ με φόβο. Στν δρόμο τν συναντ πάλι παπ-Μπασις κα προσκυνντας το λέει:

 

-Συγχώρα με γιε δέσποτα!

 

λογητς Θεός, κα λλη φορά, τν μάνα σου ν μν τν πειράξης· το επε γιος κα τν ελόγησε.

 

τσι δίδασκε τος νέους μπρακτα ν σέβονται τος γονες των.

Ποιος μπορε λοιπόν, ν διορθώση τν ψυχ το κακο νθρώπου; Μόνον τ γιον Πνεμα πο κατοικε σ τέτοιο χαριτωμένο κα φιερωμένο πρόσωπο σ το παπ-Παναγ.

 



      …. γιος συνεδέετο μετ τς οκογενείας ουχωτ δι μακρς συγγενείας. Πολλάκις πεσκέπτετο τν οκίαν των ερισκομένη ες τν περιοχν τς νωγς Παλλς που σκοσε ατρς ουχωτς τ πάγγελμά του ες λην ατν τν περιοχν τς νωγς...


πιθυμία το ζεύγους ουχωτ το πόκτησις τέκνων. Πολλάκις σύζυγος το ατρο ουχωτ ερέθη ες νδιαφέρουσαν κατάστασιν. 

δ γιος Παναγς πισκεπτόμενος, τς λεγε μ νεύματα πάντοτε τι κα ατ τ παιδί, δν πρόκειται ν γεννηθε ζωντανό. 

Κατ τ τος περίπου 1872 σύζυγος ερέθη πάλιν ες νδιαφέρουσαν. 


γιος τς επε τι τ παιδ ατ θ ζήση 

κα θ τ βαπτίση μάλιστα 

κα θ παντρευθ

θ γεννήση παιδιά, 

κα στ 35 χρόνια… 

κανε νεμα. 


ταν τ παιδ γεννήθη προσκλήθη γιος, τ βάπτισε κα τ νόμασε εγγίνα. πανδρεύθη τν λία γγέλου Τσιτσέλη, τν στορικν τς Κεφαλληνίας κα πέκτησε τρία τέκνα. 

Ες λικίαν 35 τν κοιμήθη, λεχνα οσα 15 μερν...

 


...Ες τν συνοικία Δεμπονερτα πρχε νας παράνομος δεσμός. 

Πολλ προσπάθησε γιος παπς ν τος φέρει ες τάξιν, δν εσηκούετο μως. 

Κα μι χειμωνιάτικη βραδυά, πέρασε π ξω π τ ρειπωμένο σπίτι κα ἔῤῥιξε λο τ παράθυρο μέσα πο ταν κλεισμένο μ πέτρες· 

ατ εχε τ νόημα το ναθέματος. 

νέργεια ατ συνέφερε τος μαρτωλούς, κα τος δήγησε στν μετάνοια κα τν σωτηρίαν...

 


….Μεγάλη συζήτηση γίνετο τότε στος θεολογικος κα κκλησιαστικος κύκλους δι τ συστατικ το νθρώπου, καθς π. Μακράκης λεγε τι νθρωπος ποτελεται π 3 συστατικά, λην, ψυχήν, κα πνεμα. 

ρχ. Εσέβιος Ματθόπουλος, εχε πέσει σ σκέψεις κατ πόσον ταν σωστ τ κηρύγματα ατα. 

Πγε λοιπν στν Κεφαλληνίαν ν δε τν παπ-Παναγ.

 

Περπατντας στ Ληξούρι π. Εσέβιος βλέπει ν τν πλησιάζει μ γρήγορο βμα νας μλον κοντς κα σκητικς ερεύς, κα χωρς χαιρετισμόν, λλον πρόλογον, ρχισε ν το λέει: 

Δύο, δύο κα χι τρία. 

τι δηλαδή, 2 εναι τ συστατικ το νθρώπου κα χι τρία...


 

  δελφ το Βασιλείου Παπαδάτου κοιμήθη ντας ατς στρατιώτης, τν ποίαν γαποσε πολύ. 

Στ νειρό του εδε τι πγε δελφή του κα το επε τι τν θαψαν ζωντανή. 

ρχόμενος π στρατιώτης θελε ν ξεθάψει τν δελφήν του. 

Τν μπόδισαν. 

πειδ πέμενε, πγε ν συμβουλευθ τν παπ-Μπασι

ταν μπκε στ δωμάτιό του κα πρν το π τ θέμα του, παπ-Μπασις το επε: 

σύχασε τέκνον μου, δελφή σου ταν νεκρ ταν τν θαψαν. (λευθερίου Παπαδάτου)

 


...Ἡ κ. Νίκη Γουλανδρ διηγεται:

πατέρας μου Μηνς Κεφαλς ταν υἱὸς το νδρέου κα τς Μαριάννας, τ γένος Κατσαΐτη κα γεννήθη ες τ Ληξούρι. 

παπ-Μπασις ταν στενς φίλος τς οκογενείας τν ποίαν πεσκέπτετο πολ συχνά. 

νόνα μας εχε ποκτήσει 2 θυγατέρας κα πιθυμίας της ταν ν ποκτήση κα υούς. 

ταν σ κάποια πίσκεψη παπ-Μπασις μαθε τι περιμένει τέκνον τς ελόγησε τν κοιλίαν της κα νέφερε τ νόματα· 

Μηνς, Βίκτωρ, Βικέντιος. 

ντως γέννησε ἄῤῥεν τέκνο τ ποον κα βάπτισε Γεράσιμον· μως πέθανε μετ π λίγο. 

παπ-Μπασις τς επε τι εχε παρακούσει τος λόγους τους, τν παρηγόρησε μως τι θ γεννοσε κα πάλι γόρι, ελόγησε τν κοιλιά της παναλαμβάνων τ 3 νόματα. 

πειδ ες τν οκογένειαν ατ τα όνόματα δν πρχαν, δν δόθη προσοχή. 

ργότερα μως Μαριάννα θυμήθηκε τι στ οκογενειακόν τους εκονοστάσιον ες τ ργοστόλι, πρχε μι εκόνα μ 3 γίους πο τν εχαν φέρει π τ Βυζάντιον. 

Τότε τν ζήτησε π τος γονες της κα τν φερε στ Ληξορι. 

Μετ π λίγο γέννησε γι πο παπ-Μπασις τν βάπτισε Μηνν, μετ γέννησε τν Βίκτωρα κα τν Βικέντιον. 

κτοτε εκν ατ θεωρετο θαυματουργός, κα στέλλετο κάστην 11/11 ες τν κκλησίαν δι προσκύνημα. 

Τν εκόνα ατν χομεν τώρα ες τ σπίτι μας.

 


...Ὁ γιος Παναγς Μπασις, κάποτε λειτουργοσε στν . Ν. περαγίας Θεοτόκου Τυπαλδάτων. 

Μια νύκτα, νας σθενς π τ Χαυδτα θελε ν μεταλάβη κα νας συγγενής του πήγαινε ν πάρη τν γιον. 

Στ δρόμο παντ τν γιο κρατοντα ες τς χεράς του τ για το Θεο κα πηγαίνοντα ες τν σθεν

Θαύμαζε συγγενς πς τ γνώριζε.

 


...Ὁ παπ-Μπασις εχε βαπτίσει τν δελφ το Σπύρου Μηνιάτη ποία νομαζόταν ουμπίνη. 

Ατ γυνακα εχε παντρευθ σ να χωρι τς Θηνις. 

νδρας της το σκληρός, κα πολλ βάναυσος κα τν κακομεταχειρίζετο. 

να μεσημέρι οκογένεια το Σπύρου κάθητο στ τραπέζι κα τρωγον. 

Ξαφνικά βλέπουν μπρός τους τν παπ-Μπασι ν λέει στν Σπρον: 

- Ἐ, τι κάθεσαι; Τν δελφή σου ουμπίναα ατ τν στιγμή, νδρας της τν δέρνει σκληρότατα. 

Κα δν φθάνει ατό, λλ τς σπασε κα τ χέρι της, κα τ χειρότερο, κανε κομμάτια τ στεφάνι της. 

λλ, πρτος γάμος εναι μυστήριο, κος; συνέχισε σκυφτός κα φεύγει γρήγορα. 

Τότε Σπρος λυπήθηκε πο κουσε τ λόγια το παπ-Μπασι, ν ποφέρει δελφή του. 

Σηκώνεται μέσως, τοιμάζει τ μουλάρι κα φεύγει ν πρφθάση τ γίνεται στ σπίτι τς δελφς του. 

φθασε στ χωριό, κα πγε κατευθείαν στ σπίτι.

 

ταν τν εδε δελφή του τν δέχθηκε μ χαρά, κα τν ωτ:

 

ς τέτοια ρα μεσημέρι δελφέ, μ ατ τν μεγάλη ζέστη, ούλιο μήνα, ξεκίνησες γι τ χωριό;

 

Σπρος τν ώτησε: 

-ουμπίνα, πο εναι νδρας σου;

 

-χ Σπρό μου, εχε ξενύχτι πόψε στν δουλειά του κα κουράστηκε κα βγκε ξω ν συναντήσει κανέναν συγχωριανό του ν περάσει ρα.

 

-Καλά, τ χέρι σου τι χει;

 

-δελφέ μου, ατς ο προβατίνες ταν πρόκειται ν βγον ξω π τν μάνδρα κάνουν πολλ πηδήματα κα μ σπρωξαν κα πεσα, μ δν χω τίποτα.

 

-ουμπίνα, πο εναι τ στεφάνια σου, δν τ βλέπω;

 

-Σπρό μου, μ τς δουλειές μου δν εχα καιρ ν ξεσκονίσω κα τ κατέβασα ν τ καθαρίσω.

 

-Σήκω ν φύγουμε, γιατ νδρας σου εναι σκληρς κα σ βασανίζη. γ λθα γιατ λθε νονός σου κα μο τ επε λα. λα μαζί μου, ζωή σου θ εναι μαρτύριον.

-δελφέ μου, ταν Θες προστάζη πρέπει ν τ πομένω λα. Θ ζήσω πως θέλει Θεός.

 


...Μι γυνακα π τ Ληξορι εχε 4 κόρες. 

νδρας της το πολ διότροπος. 

Τν βριζε διότι γεννοσε κορίτσια κα το πολ στενοχωρημένη. 

Σκέφθηκε ν πάη ν προσκυνήση τν παπ-Μπασι· 

πρε τ 4 κορίτσια, τ τοίμασε κα στ μικρότερο βαλε φιόγκο στ μαλλιά της. 

ταν φθασαν στν παπ-Μπασι περίμενε ν λθη σειρά της διότι το πολ κόσμος. 

ταν λθε, τοίμασε τ κορίτσια ν τ ελογήση γιος.

Ελόγησε τν πρώτη κα τς επε· 

καλς τν Διονύσαινα, 

τν δεύτερη καλς τν Γιώργαινα, 

κα τν τρίτη καλς τν Σπύραινα, 

δηλαδ προφήτεψε τ νόματα τν συζύγων τους. 

Τν τέταρτη δ θελε ν τν ελογήση 

κα μάνα τρόμαξε πς θ πεθάνη τ μικρό. 

Τότε σηκώθηκε γιος, γονάτισε μπρς τ μικρ κοριτσάκι κα τς επε: 

Ελόγησόν με μμά. 

Κα βγάζοντάς της τ στολίδια π τ μαλλι τς μικρς επε: Ατ δν χρειάζονται γουμένη τν Λεπέδων. 

Κα πως τ επε γιος, τσι γιναν λα.

Εανθία Πασχάλη πγε στ Λέπεδα, γινε μοναχή,

νομάσθη νθίμη, γινε γουμένη π πολλ τη.

 


… Μι μέρα κάποια φτωχ μητέρα πγε στ σπίτι το Γερουλάνου κα ζήτησε λίγο φαγητ γι τ παιδιά της. Τς δωσαν τρόφιμα, φαγητ μως πο εχαν μαγειρέψει διότι περίμεναν ξένους δν τς δωσαν. 

στερα π λίγο ρχεται γιος, κατευθύνεται στν κουζίνα, βγάζει τς κάλτσες του κα τς πετάει μέσα στ φαγητό, λέγοντας λόγια λεγκτικ γιατ δν δωσαν στν μητέρα φαγητ γι τ παιδιά της...


    |συνεχίζεται (;;;)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου