Η ιστορία της εικόνας είναι θαυμαστή. Το 1881 μία κάτοικος της Κρήνης (Τσεσμέ) Μικράς Ασίας ζήτησε από την αγία Άννα, μητέρα της Παναγίας μας, να της χαρίσει ένα τέκνο κι αυτή θα αφιέρωνε μια εικόνα στην χάρη της. Πράγματι η Αγία εισάκουσε το αίτημα της και η συγκεκριμένη πιστή ζήτησε από έναν αγιογράφο των Κυδωνιών (Αϊβαλί) να αγιογραφήσει την αγία, όπως και έγινε.
Η εικόνα έμεινε μνημειώδης για την ζωντάνια των προσώπων. Αυτό όμως, που την έκανε ξεχωριστή ήταν πως απεικονιζόταν η Αγία Άννα μαζί με την κόρη της, την Θεοτόκο σε ηλικία 12 ετών. Σπανιότατα απεικονίζεται η Παναγία μας ωσάν κοπέλα, πράγμα που την έκανε εξαρχής μοναδική την συγκεκριμένη αγιογραφία. Η εικόνα αμέσως δωρήθηκε στον περίλαμπρο ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη, και από την πρώτη στιγμή άρχισε την θαυματουργή της δράση.
Ο ίδιος ο άγιος Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης έστελνε τα άτεκνα ζευγάρια να παρακαλέσουν μπροστά στην εικόνα, ύστερα από 40 μέρες νηστείας, για να τους χαρίσει η αγία ένα τέκνο. Τα αιτήματα χιλιάδες, όπως και χιλιάδες τα θαύματα της τεκνοποίησης. Το 1922 έρχεται η ολέθρια καταστροφή της Μ. Ασίας. Στη Σμύρνη η βαρβαρότητα και οι ωμότητες των Τούρκων δεν σταματούν στις λεηλασίες, στους βιασμούς και στους σκοτωμούς. Εισβάλουν και στις εκκλησιές κλέβοντας ό,τι πολύτιμο βρίσκουν, καταστρέφοντας τα υπόλοιπα. Έτσι λοιπόν ανάβουν μία φωτιά έξω από τον Ι. Ναό και ρίχνουν στις φλόγες τις άγιες εικόνες της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής. Την δεδομένη στιγμή περνάει από την περιοχή η Γιασεμή η οποία, λόγω της συνοδείας υπαλλήλων της αγγλικής πρεσβείας (καθώς πήγε να πάρει την εξαδέλφη της που δούλευε στην αγγλική πρεσβεία), μπόρεσε και διέσχισε με σχετική ασφάλεια την περιοχή. Η πορεία της όμως πέφτει πάνω στην βάρβαρη πράξη του καψίματος των ιερών εικόνων. Βλέποντας το ανίερο και αποτροπιαστικό θέαμα, χωρίς να το σκεφθεί, φωνάζει ένα τουρκάκι που τους συνοδεύει, ονόματι Αλί, του δίνει ό,τι χρήματα είχε πάνω της και του ζητάει να πάει να δωροδοκήσει τους Τούρκους ένοπλους, που είχαν μαζευτεί γύρω από το σημείο της καύσης, ώστε να τον επιτρέψουν να περάσει και να πάρει όποια εικόνα προλάβει από την πυρά καθώς, όπως έλεγε,«θα μας κάψει ο Θεός που βλέπουμε να καίγεται η κληρονομιά μας».
Πράγματι ο Αλί καταφέρνει να περάσει και την πρώτη εικόνα που πιάνει την φέρνει στην Γιασεμή. Με μεγάλη συγκίνηση η Γιασεμή βλέπει πως η εικόνα που έσωσε ήταν αυτή της Αγίας Άννης την οποία δώρισε πριν από 40 χρόνια η μητέρα της στην Αγία Φωτεινή ως τάμα για το πρώτο της παιδί! Το γεγονός είναι κυριολεκτικά θαυμαστό! Η εικόνα κρατήθηκε ως οικογενειακό κειμήλιο το οποίο , καθ’ όλη την διάρκεια των χρόνων, πραγματοποιούσε θαύματα σε όσους την επικαλούνταν.
Τα χρόνια πέρασαν και το οικογενειακό κειμήλιο βρέθηκε στα χέρια των απογόνων της Γιασεμής και συγκεκριμένα στην οικογένεια Μαϊστράκη. Τελικά η οικογένεια Μαϊστράκη αποφασίζει να δωρίσει το οικογενειακό κειμήλιο στο μοναστήρι της Αναλήψεως Βοιωτίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ευεργετηθεί όσος περισσότερος κόσμος μπορεί από την θαυματουργή εικόνα. Από τότε τα αιτήματα χιλιάδες, το ίδιο και τα θαύματα της τεκνοποίησης. Οι μαρτυρίες άφθονες για άτεκνα ζευγάρια, πολλά με σοβαρά προβλήματα, τα οποία μετά από τάμα προς την Αγία κατάφεραν και τεκνοποίησαν.
Σχόλιο "αμφοτεροδέξιου":
Μιάμιση ωρίτσα μόνο από την Αθήνα, απίθανη εκδρομούλα!
Οι μοναχές θα σας σκλαβώσουν!
Και η αγία Άννα θα σας "αποζημιώσει".
Μιάμιση ωρίτσα μόνο από την Αθήνα, απίθανη εκδρομούλα!
Οι μοναχές θα σας σκλαβώσουν!
Και η αγία Άννα θα σας "αποζημιώσει".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου