Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020

Ο κόσμος θα ταυτιστεί με τον άγιο Νεκτάριο, βλέποντας την ταινία

{Σε αυτήν την ανάρτηση συγκεντρώσαμε όλο το υλικό, που έχουμε δημοσιεύσει από πρόπερσυ το καλοκαίρι, που πρωτομάθαμε για την ταινία και διασταυρώσαμε μέσω του ίδιου του Άρη πως θα είναι εκείνος τελικά που επιλέχτηκε από την σκηνοθέτιδα Γελένα Πόποβιτς.
Η αγωνία μας και η προσμονή μας είναι τεράστια, λόγω κυρίως της αγάπης μας προς τον Άγιο. Αν ρίξετε μια ματιά στις συνεντεύξεις της Γέλενα και του Άρη θα καταλάβετε γιατί είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι. Μετά μάλιστα και από τις χθεσινές αποκλειστικές φωτογραφίες της Μαρίας Γιαχνάκη (την οποία και ευχαριστούμε από καρδιάς) από το αδελφικό orthodoxianewsagency, το μόνο που πραγματικά απομένει είναι να δούμε την ταινία, που ετοιμάζεται μέσα σε τόσες αντιξοότητες ετοιμάζεται να βγει! Όταν με το καλό βγούμε και μεις απο τις τρύπες μας... Ας ευλογήσει ο Άγιός μας!}
                                                                                                                                 ~ "αμφοτεροδέξιος"

  


H Yelena Popovic συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός του «Man of God», της ταινίας που διηγείται τη ζωή και τις δοκιμασίες του Αγίου Νεκταρίου της Αίγινας, καθώς υπομένει το άδικο μίσος των ανθρώπων ενώ κηρύττει το Λόγο του Θεού, έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Πρακτορείο Ορθοδοξία και τη δημοσιογράφο Πέπη Οικονομάκη λίγες ημέρες πριν αρχίσουν και πάλι τα γυρίσματα που είχαν διακοπεί λόγω των μέτρων για την πανδημία. 

Η ταλαντούχα δημιουργός εξηγεί τι την ώθησε να κάνει ταινία τη ζωή του Αγίου, μιλά για τη συνεργασία της με τους διεθνούς φήμης ξένους ηθοποιούς που θα πρωταγωνιστήσουν, όπως είναι ο Μίκυ Ρουρκ και ο Αλεξάντερ Πετρόφ αλλά και τους ‘Έλληνες Άρη Σερβετάλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτα Τσακίρογλου και πολλούς άλλους. 

 ‘Οσον αφορά την καθυστέρηση των γυρισμάτων λόγω κορωνοϊού, η Yelena Popovic την αποδίδει σε ένα ακόμη πειρασμό… ένα εμπόδιο από τα πολλά που είχε ο Άγιος στη ζωή του, αλλά και όλοι μας κατά τη διάρκεια του βίου μας.

***

Άρης Σερβετάλης:
«Γνώρισα έναν Άγιο και πλέον τον αισθάνομαι πολύ κοντά μου…»

  

O πρωταγωνιστής της ταινίας εξήγησε αρχικά το πως του αποδόθηκε ο ρόλος «H Yelena Popovic αρχικά με είχε προσεγγίσει, για να συμμετέχω στην ταινία με οποιονδήποτε ρόλο και, αφού δήλωσα τη διαθεσιμότητά μου, μου είπε να κάνω τον Άγιο τελικά… Είναι μία ευλογία να κάνω αυτόν τον ρόλο…».


Σχετικά με το εάν γνώριζε τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου πριν του προταθεί ο ρόλος, ο κύριος Σερβετάλης δήλωσε: «Γνώριζα πολύ επιφανειακά… Δεν είχα μελετήσει τον βίο του… Ωστόσο, πριν την έναρξη των γυρισμάτων μελέτησα. Ο Άγιος ήταν πολυγραφότατος. Διάβασα κάποια βιβλία του, προσπάθησα να μπω στο πνεύμα του, αλλά το πιο σημαντικό από όλη αυτή τη μελέτη ήταν ότι έμαθα το πώς μπορεί να γίνει κανείς καλύτερος χριστιανός… Ο Άγιος θυσιαζόταν, αφιέρωνε όλον τον προσωπικό του χρόνο στον Θεό και τους συνανθρώπους του. Βλέποντας όλα αυτά, ήθελα κι εγώ να μπω σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, να γίνω πιο χριστιανός…».

Σε ερώτηση για το εάν χρειάστηκε να αλλάξει τη ζωή του, για να έρθει πιο κοντά στη μορφή του Αγίου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Άρης Σερβετάλης απάντησε πώς άλλαξε τον τρόπο που τοποθετείται στην καθημερινότητά του, το πώς διαχειρίζεται το χρόνο του, για να μπει στην κάθαρση. «Προσπάθησα να ακολουθήσω αυτόν τον αγώνα, που κάνει ένας ορθόδοξος χριστιανός, για να γίνει αυτή η αυτογνωσία, μια μάχη με τον ίδιο μου τον εαυτό… Προσπάθησα η διαδρομή του Αγίου να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και στην προσωπική μου ζωή. Το πώς εμπιστεύτηκε όλη του τη ζωή στα χέρια της πρόνοιας του Θεού, πώς ενδυναμώθηκε από αυτό…».

Ο διάσημος ηθοποιός δήλωσε πως όλοι οι συντελεστές αισθάνθηκαν την παρουσία του Αγίου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων… «Ήταν αισθητή η παρουσία του και η ευλογία του, για να γίνει η ταινία… Γίνονταν πράγματα που έχουν ένα ειδικό βάρος… Δεν μπορείς να τα μεταφέρεις εύκολα στους άλλους αυτά… Για παράδειγμα, έβλεπες ότι κάποια στιγμή θα πέσεις κάτω από την κούραση, ότι δεν αντέχεις άλλο, αλλά ξαφνικά ερχόταν ένα κύμα ενδυνάμωσης… Κοιταζόμασταν μεταξύ μας με αυτά που γίνονταν…»

Όσο για το τι αποκόμισε από την ταινία, είπε ταπεινά: «Γνώρισα έναν Άγιο και πλέον τον αισθάνομαι πολύ κοντά μου, έγινε ένα πρόσωπο οικείο και πολύ ζωντανό… Αισθάνομαι αυτή την αλλοίωση ως προς τον εαυτό σου. Είναι σαν να έχεις γνωρίσει ένα φίλο και να αισθάνεσαι ότι αυτή η σχέση είναι αιώνια. Αισθάνομαι ότι εμπλουτίστηκε η σχέση μου με ένα νέο πρόσωπο μακροπρόθεσμα… Μέσα από τον βίο του Αγίου διαπίστωσα ότι μέσα στον αγώνα, αποκαλύπτεται ο εαυτός σου… Τη συκοφαντία και ό,τι συμβαίνει το παίρνεις σαν ένα θέλημα Θεού και αισθανόμουν αυτό το μεγαλείωδες… Είδα πώς αφήνεται κάποιος μέσα στις κακουχίες να εμπιστεύεται ακόμα περισσότερο τον Θεό και να παίρνει θέση σε σχέση με την εχθρότητα, αλλά όχι με τα πρόσωπα… Πώς είναι να μπορεί κανείς να παίρνει θέση απέναντι στην πράξη και όχι στο πρόσωπο… Αυτό είναι κάτι που με συγκίνησε… Μπορούσε (ο Άγιος) να κρίνει την πράξη και όχι τα πρόσωπα… Αυτό είναι κάτι φωτισμένο… Ήταν χαριτωμένος, διότι το έκανε στην πράξη και όχι στα λόγια… Εμείς είμαστε εμπαθείς… Ο Άγιος είχε βγει από αυτό!».

Όσον αφορά τη συνεργασία του με την σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο της ταινίας, Yelena Popovic, είπε: «Την εκτίμησα πάρα πολύ. Δεν γίνονται εύκολα τέτοιες ταινίες. Χρειάζεται πίστη για να το κάνεις αυτό… Η αισθητική της και η ματιά της με βοήθησε, μου έδωσε χώρο, χρόνο για να το κάνω αυτό…».

Σχετικά με τη συνεργασία του με τους ξένους ηθοποιούς της ταινίας, ο κ. Σερβετάλης δήλωσε: «Η συνεργασία με τον Μίκυ Ρουρκ ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία… Οι συνθήκες δεν βοήθησαν να έχουμε μεγάλη επαφή μεταξύ μας… Είναι εκρηκτική φυσιογνωμία… Συμμετέχοντας στον ίδιο χώρο, τοποθετείται πολύ δυνατά μέσα στο σετ». Όσο για τον Ρώσο αστέρα, Αλεξάντρ Πετρόφ, είπε: «Τρομερός άνθρωπος, εξαιρετικό παιδί, πολύ καλός συνεργάτης».

Το μήνυμα της ταινίας είναι πολλαπλό, πολυεπίπεδο. Προσωπικά αυτό που πήρα εγώ είναι ότι στη ζωή πέφτουμε και πρέπει να σηκωνόμαστε. «Με πίστη στον Θεό αποκαλύπτονται τα πράγματα και ο εαυτός μας, όταν μπαίνεις στη διαδικασία του να αγωνίζεσαι… Είναι ο μόνος τρόπος να δεις ποιος πραγματικά είσαι και να συνδεθείς με τον δημιουργό σου».
 
***
 Οι φωτογραφίες είναι από τη Μαρία Γιαχνάκη

 

Δείτε ακόμα

Ο Άρης Σερβετάλης ως Άγιος Νεκτάριος: οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Man of God».

 

Έτσι αποφάσισα να γυρίσω ταινία για τον άγιο Νεκτάριο

 

"Ο άγιος Νεκτάριος δεν διεκδίκησε ποτέ την ανθρώπινη δικαιοσύνη, μόνο τη θεία..." ~ Άρης Σερβετάλης 

 

 

1 σχόλιο: