Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

* O μπαμπάς, η μαμά και τα κινητά τους... Εγώ;

 |Πες μας πως δεν σε αφορά σε καμιά περίπτωση το συγκεκριμένο νεοφανές πρόβλημα, να χαρούμε...

(γιατί εμείς ομολογούμε πως βρήκαμε τον εαυτούλη μας αρκετές φορές στις γραμμές που ακολουθούν...)

 ~ "συν αυτώ"...

Η ρουτίνα των περισσότερων εξόδων μας, ας το παραδεχτούμε, ξεκινάει ως εξής: φτάνουμε σε κάποιο μαγαζί, καθόμαστε, κοιτάζουμε για λίγο τριγύρω και μετά βγάζουμε τα κινητά από την τσέπη και τα ξεκλειδώνουμε… 

Και κάπου εκεί ξεκινά το πρόβλημα, η προσκόλλησή μας στις οθόνες μας, αυτή η μάστιγα.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που μας κάνει να πιάνουμε το κινητό στο χέρι μας, επαγγελματικός ή μη, δεν θα πρέπει να χάνεται η ισορροπία ανάμεσα στην ενασχόλησή μας μαζί του και στην ενασχόληση με τα παιδιά μας.

Γίνεται πολλή κουβέντα γύρω από τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στην τηλεόραση, στα κινητά, στα tablets και τους υπολογιστές (το λεγόμενο screen time) και ερευνώνται λύσεις και προτάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτή η υπερβολή.

Τι γίνεται όμως με το δικό μας screen time ως γονιών;

Ακριβώς όπως το υπερβολικό screen time των παιδιών είναι βλαπτικό, μπορεί να έχει εξίσου άσχημες συνέπειες και για εμάς τους ίδιους προσωπικά αλλά και στον ρόλο μας ως γονείς. 

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα παιδιά αντιγράφουν τις δικές μας συμπεριφορές και καλό είναι, εφόσον πλέον αποκτούν κινητά σε μικρότερες ηλικίες, να τίθενται σωστές βάσεις προς μίμηση από τη δική μας πλευρά.

Ας μην δεχόμαστε λοιπόν αυτήν την κατάσταση! 

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές και θα προτείνω τρόπους για να το αλλάξεις όλο αυτό και να αφήσεις το κινητό κάτω, αν πιστεύεις ότι το θέμα αφορά κι εσένα! 

Επίσης έχω ετοιμάσει για εσένα έναν κατάλογο θεμάτων συζήτησης που θα μπορούσες να κουβεντιάσεις με τα μικρά σου, ώστε να μην χρειαστεί ξανά να καταπιαστείς με το κινητό για να αποφύγεις τις ανιαρές σιωπές!

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ;

Η συνεχής και αλόγιστη χρήση του κινητού εκ μέρους μας επηρεάζει την ψυχολογία του παιδιού μας πολύ. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα του φαγητού, στο αυτοκίνητο, στην αναμονή για τον παιδίατρο, στο σινεμά, καθώς βλέπουν τηλεόραση με την οικογένειά τους ή όσο παίζουν όλοι μαζί.

Αυτή η συμπεριφορά πληγώνει το παιδί, το κάνει να αισθάνεται μόνο ή ακόμα και θυμωμένο. Είναι σαν να πρέπει να ανταγωνιστεί την τεχνολογία για να κερδίσει την προσοχή μας! 

Ίσως να νιώθει ότι δεν το αγαπάμε αρκετά ή ότι δεν έχει σημασία, δεν είναι ενδιαφέρων χαρακτήρας, ότι αποτελεί για εμάς ενόχληση, εμπόδιο· 

το παιδί πικραίνεται, απογοητεύεται και αργότερα αναρωτιόμαστε γιατί γίνονται σκληρά απέναντί μας, γιατί μας μιλούν απότομα…

Σκέψου μόνο πόσες φορές έχει προσπαθήσει να σου τραβήξει την προσοχή. Μπορεί να σου δείχνει ή να σου λέει κάτι κι εσύ να το αγνοείς. Πολλά παιδιά θα αντιδράσουν στην αδιαφορία προκαλώντας φασαρία και κάνοντας ανοησίες μόνο και μόνο για να εισπράξουν το αυστηρό μας βλέμμα και το εκνευρισμένο «σσσς!» μας λίγο πριν επιστρέψουμε σε ό,τι ήταν αυτό που κάναμε στο κινητό. Είναι σαν να είμαστε παρόντες μπροστά τους χωρίς όμως να είμαστε εκεί πραγματικά και ουσιαστικά.

Πόσο άσχημο, ε; Και δυστυχώς, λίγο πολύ, το έχουμε κάνει όλοι και όχι μόνο στα παιδιά μας αλλά και στους συντρόφους μας και στους φίλους μας. Πολλές φορές αφαιρούμαστε από την εκάστοτε συζήτηση, ή χειρότερα μας μιλάνε και δεν τους ακούμε και τους ζητάμε να επαναλάβουν αυτό που είπαν. Ή χειρότερα, δεν μιλάει κανείς γιατί όλοι ασχολούνται με τα κινητά τους έτσι κι αλλιώς!

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ

  • Κινητά & χρόνος οδήγησης

Η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι γνωστό ότι μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό και απαγορεύεται με νόμο. Ωστόσο πόσοι από εμάς δεν το έχουμε ελέγξει περιμένοντας να ανάψει το φανάρι, με τα παιδιά στο πίσω κάθισμα;

Το αυτοκίνητο μας δίνει την θαυμάσια ευκαιρία να κουβεντιάσουμε, να τα ρωτήσουμε για τη μέρα τους, να γελάσουμε, ακόμα και να τραγουδήσουμε μαζί, πράγματα που δεν θα συμβούν αν εμείς scrollάρουμε στο Instagram, σωστά;

Τα παιδιά μας χρειάζονται την προσοχή μας και στο αυτοκίνητο όπου είμαστε μόνοι μας και δεν έχουμε περισπασμούς ή άλλες υποχρεώσεις, είναι κρίμα να μην τους δίνουμε σημασία.

  • Τα κινητά μας αποσυγκεντρώνουν

Ήξερες ότι όταν σταματάς ό,τι κάνεις για να ελέγξεις το κινητό σου, ο εγκέφαλός σου χρειάζεται 64’’ για να καταφέρει να ξαναβρεί τον ειρμό της σκέψης του στο τέλος της χρήσης;

Αν αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το τηλέφωνο για να κοιτάξουμε τις ειδοποιήσεις και τα e-mails μας, σκέψου πόσο πολύ χρόνο χάνουμε από τη μέρα μας αποπροσανατολισμένοι από ό,τι θα έπρεπε να κάνουμε στην πραγματικότητα.

  • Τα κινητά μας χαλούν την ποιότητα ύπνου

Το μπλε φως που εκλύουν οι συσκευές (tablets, κινητά, laptops…)  έχει κατηγορηθεί ότι χαλάει το βιολογικό μας ρολόι και ευθύνεται εν πολλοίς για τις αϋπνίες που ταλαιπωρούν πολλούς ενήλικες. Η χρήση γυαλιών με ειδικούς φακούς για το μπλε φως σίγουρα είναι βοηθητική, καλό είναι όμως μετά τη δύση του ηλίου να περιορίζεται η χρήση των συσκευών αυτών γενικά.

Μην παρασύρεσαι – το «τελευταίο scroll πριν κοιμηθώ» μπορεί πολύ εύκολα να σε κρατήσει απασχολημένο με το κινητό για αρκετή ώρα τελικά. Και το ξέρεις!

ΒΕΒΑΙΑ, ΑΣ ΜΗΝ ΦΕΡΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΠΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και η ενασχόλησή μας με το ίντερνετ έχει σίγουρα πολλαπλά πλεονεκτήματα και κρίνεται απόλυτα χρήσιμη όταν δεν ξεπερνά το μέτρο. 

Το πρόβλημα ξεκινά εκεί όπου αρχίζουν να κάνουν κατάληψη στη ζωή μας και να επηρεάζουν την ικανότητά μας να είμαστε παρόντες για την οικογένειά μας.

ΜΗΠΩΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

ΟΡΙΣΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙ’ΑΥΤΟ!

  • Άσ’ το στην άκρη όταν πρόκειται να βγείτε

Μπορείς να μην το πάρεις και καθόλου μαζί σου, ξέρεις, αν πρόκειται να βγείτε βόλτα οικογενειακώς! Κάποτε ζούσαν άνθρωποι και χωρίς κινητά. Αν παρόλα αυτά είσαι από εκείνους που ανησυχούν ότι ίσως σου χρειαστεί για κάποια επείγουσα κατάσταση, μπορείς να το πάρεις και να το αφήσεις στο αυτοκίνητο, μιας και όλοι ξέρουμε τι πρόκειται να κάνεις αργότερα με την πρώτη ευκαιρία αν το βάλεις στην τσέπη σου!

  • Μην το χρησιμοποιείς την ώρα του φαγητού

Και μπορείς και ως παιχνίδι να ορίσετε ένα άτομο μέσα στο σπίτι (για παράδειγμα, το μικρότερο παιδί!) το οποίο θα μαζεύει όλα τα κινητά και θα τα φυλάει κάπου!

Η ώρα του φαγητού είναι πολύ σημαντική για την επικοινωνία μας με τα παιδιά μας και όλη μας η προσοχή θα πρέπει να είναι στραμμένη σε αυτά και μόνο, ιδιαίτερα αν εργαζόμαστε και περνάμε μακριά τους πολλές ώρες.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο εστιατόριο και θα αργεί η παραγγελία σας λοιπόν, μην θεωρήσεις ότι ήρθε η στιγμή ο καθένας να περάσει λίγο χρόνο με τον εαυτό του! Θα εκπλαγείς από το πόσο ευχάριστα θα περάσετε όλοι αν αφεθείτε απλώς να κάνετε παρέα ο ένας στον άλλον, να ακούτε πραγματικά τι λέγεται και να χαλαρώνετε όλοι μαζί, χωρίς οθόνες και ειδοποιήσεις που τελικά, πόσο σημαντικές είναι;

  • Απενεργοποίησε τον ήχο των ειδοποιήσεων

Με την απενεργοποίηση του ήχου των ειδοποιήσεων, λιγοστεύει ο πειρασμός να ενδώσεις στην περιέργεια να δεις ποιος σου σχολίασε κάτι στο Facebook ανά πάσα στιγμή!

  • Θέσε ένα ωράριο στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών…

…και τήρησέ το σαν να είσαι επαγγελματίας! Όρισε συγκεκριμένες ώρες που θα κάθεσαι και που θα σηκώνεσαι από τον υπολογιστή, για παράδειγμα μία ώρα αφότου κοιμηθούν τα παιδιά, μία ώρα μετά το μεσημεριανό φαγητό όταν συνήθως παίρνουν έναν υπνάκο ή διαβάζουν. Έλεγξε ό,τι θέλεις τότε, κάνε ό,τι θέλεις, αλλά όταν τελειώσεις μην τα ξανανοίξεις σε δέκα λεπτά!

  • Δοκίμασε να αγοράζεις συσκευές με μικρότερη οθόνη ή θέσε τη δική σου στην ασπρόμαυρη λειτουργία

Οι εταιρείες που ζουν από τον δικό μας εθισμό στις οθόνες προσπαθούν να τις κάνουν όλο και μεγαλύτερες και με όλο και περισσότερα χρώματα, για να γίνουν όσο γίνεται πιο ελκυστικές.

Κάνε μία προσπάθεια ή ρώτησε σε κάποιο κατάστημα να σου πουν αν η δική σου συσκευή μπορεί να λειτουργήσει με ασπρόμαυρα χρώματα μόνο, που δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο τα κανονικά.

  • Βάλε το κινητό στη λειτουργία πτήσης ή… ψηλά σε ένα ραφι.

Καταλαβαίνεις το πνεύμα; Προσπάθησε να ζήσεις χωρίς να σε αποσπάει από ό,τι κάνεις! Όσο δεν χτυπούν «ντιν ντιν» συνέχεια και όσο δεν το έχεις μπροστά σου, είναι λιγότερο  πιθανό να σου έρθει η όρεξη να ασχοληθείς μαζί του. Και βέβαια, όσο λιγότερο ασχολείσαι μ’αυτό, τόσο περισσότερο ασχολείσαι με τα παιδιά…

ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ; ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ; ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ!

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 20 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ;
  1. Αν θα έπρεπε να αποχωριστείς όλα σου τα παιχνίδια και να τα δίναμε σε κάποιον, σε ποιον θα ήθελες να τα δώσουμε;
  2. Αν μπορούσες να χτίσεις κάτι στην αυλή μας, ό,τι θέλεις, τι θα ήταν αυτό;
  3. Τι θα ήθελες να αγοράσεις αν ήμασταν πολύ πλούσιοι;
  4. Πώς θα ήταν οι διακοπές των ονείρων σου;
  5. Αν άνοιγες κάποια επιχείρηση, τι θα ήταν αυτή; Αν θα άνοιγες κάποιο μαγαζί, τι θα πουλούσε;
  6. Ποιες είναι οι αγαπημένες σου αναμνήσεις;
  7. Ποιες λέξεις σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το σπίτι του παππού και της γιαγιάς;
  8. Μήπως υπάρχει κάποια συμπεριφορά μου που σε στεναχωρεί και θα ήθελες να το συζητήσουμε;
  9. Ποια δραστηριότητα σου είναι τόσο ευχάριστη που θα μπορούσες να την κάνεις καθημερινά αν είχες χρόνο;
  10. Για ποιο κατόρθωμά σου αισθάνεσαι τη μεγαλύτερη περηφάνια;
  11. Μίλησέ μου λίγο για το πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου.
  12. Αν μπορούσες να έχεις μία σούπερ δύναμη, ποια θα ήταν αυτή;
  13. Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα που σου είπε κάποιος τελευταία;
  14. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες όταν ξύπνησες σήμερα το πρωί;
  15. Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα που έκανες τελευταία;
  16. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μάθεις να το κάνεις κι εσύ;
  17. Αν έκανες δικά σου παιδιά, ποια θα ήταν τα πράγματα που θα ήθελες να τους μάθεις για τη ζωή;
  18. Περιέγραψέ μου πώς θα ήταν μία τέλεια μέρα για σένα. Τι θα έκανες από το πρωί μέχρι το βράδυ;
  19. Τι είναι αυτό που φοβάσαι περισσότερο και τι σκέφτεσαι για να μην σε τρομάζει τόσο;
  20. Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι από τον εαυτό σου, τι είναι αυτό που θα άλλαζες; Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι σε εμένα; Τι θα ήταν αυτό;
ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; 
ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

 

stunningmommying.com

|εμείς από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου